29 iunie 2022

Vata minerală bazaltică – Materialul de bază utilizat ca izolație în Pleiades Residence

Vata minerală bazaltică este rezultatul fibrilizării topiturii rezultate din roca numită bazalt, uneori și din dolomit. Roca bazaltică este de origine vulcanică, s-a format prin răcirea magmei și este o rocă bazică (cu un PH mai mic de 4), spre deosebire de granit. Bazaltul este rezultatul unui amestec de piroxeni, olivină, silicați de fier și magneziu, calciu și feldspat.

Vata minerală obținută la finalul procesului de fibrilizare este unul dintre cele mai performante și sigure materiale folosite pentru izolarea termică și acustică a locuințelor.

Atmosferă relaxată acasă
Atmosferă relaxată acasă

 

Pe lângă faptul că asigură o izolare performantă, vata minerală bazaltică are și avantajul că este ignifugă, deci oferă o protecție sporită față de incendii, comparativ cu alte materiale mai ieftine, dar care se aprind ușor.

Materialul prelucrat din bazalt este dur, dar și flexibil și este folosit inclusiv pentru izolarea sistemelor de aer condiționat, încălzire etc. 

Vata minerală bazaltică – un material eco-friendly 

Fibrele fine obținute din rocă pentru a obține vata minerală bazaltică sunt fabricate în urma unui proces complex. Acesta presupune mai întâi topirea rocilor de bazalt la temperaturi foarte ridicate.  

Apoi, similar modului în care se produce vata de zahăr, fibrele sunt filate. Ulterior, la compoziție se adaugă agenți de legare, apoi firele sunt comprimate, pentru a fi transformate în plăci.  

La rândul lor, acestea pot fi tăiate în forme mai mici sau mai mari, în pătrate, cuburi sau dreptunghiuri.  

Un fapt interesant este că vata minerală bazaltică nu este folosită doar în construcții și industrie. Ea este utilizată și pentru plantarea și susținerea culturile vegetale hidroponice, numite și „fabrici de plante”. Așadar, este un material eco-friendly. 

Interior apartament - plante verzi
Interior apartament – plante verzi

 

Vata minerală bazaltică – avantaje comparativ cu alte materiale folosite pentru izolația pereților 

Alternativa care se apropie cel mai mult de performanțele de izolare termică ale vatei minerale bazaltice este vata de sticlă, care este ceva mai flexibilă și poate fi utilizată în locuri mai greu accesibile.  

În urma cercetărilor și a testelor, specialiștii au constatat că materialul izolant realizat din fibrele extrem de fine de bazalt are proprietăți fizico-mecanice mai bune decât cele ale fibrelor de sticlă. 

În afară de vata de sticlă, există și alte tipuri de materiale destinate izolației clădirilor, însă acestea nu se ridică la nivelul de performanță și siguranță al primelor două. Printre materialele mai puțin performante se numără:

 • polistirenul extrudat;
 • polistirenul expandat;
 • fibrele de celuloză. 

Totuși, vata minerală bazaltică este de preferat: are o densitate mai mare și oferă o protecție acustică și ignifugă sporită.  

Vată minerală bazaltică
Vată minerală bazaltică

 

Alte avantaje și proprietăți ale vatei minerale bazaltice

 • Rezistă la temperaturi de până la 850 grade Celsius. 
 • Rezistă la presiuni ridicate fără să se deformeze.
 • Nu își modifică forma și nu se tasează în timp. 
 • Este disponibilă în diverse forme de prezentare.
 • Are o conductivitate termică foarte scăzută. 
 • Are o greutate mai mare, față de alți izolatori și poate fi folosită pentru a rigidiza/fortifica anumiți pereți.
 • Se poate folosi pentru a alcătui „bariere” împotriva focului (ex.: în fabrici, hale industriale, ateliere etc.).
 • Se utilizează ca material ignifug inclusiv în industria auto și chiar și în industria aerospațială. 
 • Are o permeabilitate ridicată, ceea ce elimină riscul formării mucegaiului sau a igrasiei.
 • Nu este afectată de coroziune. 

În Pleiades Residence, pentru izolație se va folosi vată minerală bazaltică cu grosimea de 150 mm. Astfel, vei avea asigurat confortul termic și acustic, dar vei fi totodată protejat, împreună cu familia ta, de riscurile reprezentate de potențialele incendii. 

Pleiades Residence Ploiesti
Pleiades Residence Ploiești

 

Așadar, Pleiades Residence nu va fi doar cel mai verde complex rezidențial din Ploiești, ci și unul foarte sigur, modern și sustenabil! 

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre materialele folosite și despre avantajele pe care ți le oferă locuințele noastre, contactează-ne! 

 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Pleiades Residence, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.