27 ianuarie 2023

Structura de rezistență & Calitatea construcției | Factorii determinanți ai siguranței și durabilității unei clădiri

Structura de rezistență și calitatea construcției – ce înseamnă și cât cântăresc acești 2 factori în decizia de a cumpăra o locuință? „Suntem prea săraci ca să cumpărăm ieftin”, spune o vorbă din bătrâni. Dar cât adevăr se regăsește, de fapt, în această afirmație? Una dintre primele întrebări pe care ar trebui să ți le pui atunci când te pregătești să faci o investiție imobiliară este „Ce cumpăr, de fapt?”.  

Dacă prețul mediu pe metrul pătrat într-o anumită zonă poate fi aflat cu ușurință, la fel de ușor ar trebui să fie și accesul tău la alte informații importante despre locuința pe care intenționezi să o achiziționezi: 

 • materialele și tehnologiile utilizate pentru construcție și mai ales pentru structura de rezistență; 
 • eficiența energetică și calitatea izolației; 
 • compartimentarea și finisajele. 

Structura de rezistență a unei construcții (tipuri)

Structura de rezistență a unei clădiri are mai multe componente: 

 • fundație; 
 • pereți portanți; 
 • stâlpi; 
 • planșee; 
 • grinzi; 
 • scări; 
 • șarpantă. 

Fiecare dintre aceste elemente este calculat în funcție de tipul clădirii și de caracteristicile terenului pe care aceasta va fi amplasată.  

Lucrări pe șantier. Pregătirea fundației unei clădiri.
Lucrări pe șantier. Pregătirea fundației unei clădiri.

 

Spre exemplu, înainte de marele cutremur din 1977, blocurile erau construite după modelele împrumutate din alte țări, fără a fi luate în considerare caracteristicile zonei în care urmau să fie construite. Ulterior, după ce s-a produs catastrofa din 4 martie, normele de proiectare ale construcțiilor au fost modificate. 

Structura de rezistență a clădirilor din Pleiades Residence

Prime Kapital utilizează cele mai avansate și sigure metode de proiectare a structurilor la nivel mondial. De exemplu, programul de calcul ETABS, utilizat și pentru proiectarea clădirilor din Pleiades Residence, a fost folosit și pentru o serie de structuri de excepție în peste 160 de țări.

Burj Khalifa Tower, cea mai înaltă clădire din Dubai (EAU) și din lume
Burj Khalifa Tower, cea mai înaltă clădire din Dubai (EAU) și din lume (Shutterstock)

 

Printre cele mai impresionante clădiri realizate cu ajutorul acestui soft de calcul structural și seismic se numără:  

 • Burj Khalifa Tower, cea mai înaltă clădire din lume (Dubai, Emiratele Arabe Unite). 
 • Taipei 101 Tower – al doilea cel mai înalt zgârie-nori din lume (Taipei, Taiwan). 
 • One World Trade Center – cea mai înaltă clădire din S.U.A. (New York) 
 • Podul Centenario, construit peste Canalul Panama al Republicii cu același nume. 
 • Stadionul Olimpic din Beijing, China. 

Metode avansate de proiectare a clădirilor dezvoltate de Prime Kapital

Pentru proiectarea fundațiilor imobilelor din Pleiades Residence, utilizăm metode avansate de interacțiune teren-structură. Metoda de proiectare utilizată la evaluarea acțiunii seismice este cea a calculului modal cu spectre dinamice de răspuns, iar pentru dimensionarea structurii de rezistență la acțiunile seismice s-a utilizat metoda ierarhizării capacităților de rezistență, ambele fiind metode consacrate pe plan internațional în proiectarea seismică a structurilor și metode de referință ale codului romanesc de proiectare seismică P100-2013. 

Pe de altă parte folosim programe de detaliere 3D a structurilor de rezistență precum Allplan și Revit, care permit un studiu aprofundat al elementelor de execuție și o corelare armonioasă și precisă cu arhitectura clădirii și cu sistemele de instalații. 

Inginerii structuriști au un rol esențial în proiectele Prime Kapital. Ei lucrează îndeaproape cu echipa de arhitecți și ingineri instalatori pentru ca proiectele rezultate să promoveze o arhitectură a siguranței. 

Atât Pleiades Residence, cât și proiectele noastre din București (Marmura Residence  și Avalon Estate) și din Iași (Silk District), beneficiază de expertiza lui Eugen Morariu, Doctor în Inginerie Civilă și Partener Prime Kapital.  

Eugen Morariu, Doctor în Inginerie Civilă, Partener Prime Kapital
Eugen Morariu, Doctor în Inginerie Civilă, Partener Prime Kapital

 

Eugen Morariu și echipa sa au o experiență de peste 25 de ani în domeniul proiectării seismice a structurii de rezistență, fiind implicați de-a lungul timpului în proiectarea celor mai înalte clădiri din România.  

Mai mult, Eugen Morariu a contribuit și la elaborarea normativelor moderne de proiectare seismică în domeniul structurilor de beton armat din țara noastră (P100-92, P100-2006, P100-2013). 

Calitatea construcției – criterii și principii

Calitatea construcțiilor se consemnează în Cartea tehnică a construcției. Aceasta cuprinde toate actele și documentele în baza cărora este edificată o clădire, de la stadiul de proiect și până la recepția finală.  

Astfel, pot fi controlate toate aspectele care țin de conformitate și de calitatea construcției, reglementate prin Legea nr. 10 din 1995, cu modificările și completările ulterioare și Regulamentul privind recepția construcțiilor din 2017. 

Prime Kapital tratează cu responsabilitate toate proiectele pe care le dezvoltă, drept dovadă în portofoliul companiei aflându-se o multitudine de proiecte comerciale și primul ansamblu rezidențial finalizat integral: Marmura Residence 

Marmura Residence, București, primul ansamblu rezidential finalizat de Prime Kapital
Marmura Residence, București, primul ansamblu rezidențial finalizat de Prime Kapital

 

La toate acestea se adaugă experiența vastă a echipei Prime Kapital, dar și accentul pe care îl punem pe calitate, plecând de la design, materiale și implementare. Suntem implicați în fiecare etapă a proiectului, de la design și până la livrare, monitorizăm atent evoluția lucrărilor și ne asigurăm că rezultatele sunt la standardul de calitate promis.  

Alege și tu o locuință sigură, de calitate, într-un ansamblu construit cu responsabilitate! 

Contactează-ne și fă primul pas către o viață așa cum ți-ai dorit-o! 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Pleiades Residence, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.