19 aprilie 2024

Masa festivă de Paște – Cea mai așteptată reuniune de familie

Masa festivă de Paște adună în jurul ei în fiecare an familiile care se reunesc pentru a sărbători împreună una dintre cele mai importante sărbători creștine și totodată renașterea naturii. Tradițiile, obiceiurile și simbolurile sunt strâns legate de ideea de reînviere și regenerare, iar preparatele festive nu fac excepție. Sentimentul de comuniune, de apartenență pe care îl avem atunci când ne aflăm alături de cei dragi este neprețuit. Iar pentru a celebra astfel de momente, cu toții ne străduim ca masa și casa să fie cât mai primitoare și mai adecvat pregătite de sărbătoare.  

Masa festivă de Paște și preparatele încărcate de simboluri 

Masa festivă de Paște înseamnă mai mult decât plăcerea gustului: este totodată o experiență spirituală, care integrează o mulțime de simboluri ancestrale. Preparatele tradiționale românești sunt bogate în savoare și semnificație, fiecare având o poveste și un rol bine definit.  

Ouăle roșii 

Ouăle roșii simbolizează viața și sângele lui Hristos și sunt nelipsite de pe masa de Paște. Se vopsesc în Joia Mare, prin diverse tehnici și în mai multe culori, deși roșul este culoarea tradițională, se încondeiază sau împodobesc cu decorațiuni tematice.. La masa festivă de Paște, ouăle roșii se ciocnesc și se servesc ca aperitiv. 

Mielul pascal 

Mielul este simbolul sacrificiului lui Hristos și este preparat în diverse moduri, în funcție de obiceiurile caracteristice zonei geografice: friptură, drob, ciorbă sau stufat. Rețetele diferă de la o regiune la alta, dar carnea de miel este mereu fragedă și aromată, gătită cu ierburi proaspete și condimente specifice (rozmarin, cimbru, mentă, usturoi etc.). 

Peștele 

În multe zone ale țării, în dimineața zilei de Paște se mănâncă pește. Simbolistica este legată și de povestirile biblice, dar și de credința că, dacă mănânci pește în această zi, vei fi iute și sprinten tot anul.  

Salatele  

Salatele de primăvară completează masa festivă de Paște, aducând un plus de prospețime și culoare. Se prepară din legume proaspete de sezon, verdețuri, ouă fierte și pot fi îmbogățite cu diverse dressinguri. Printre cele mai populare salate se numără salata verde cu ridichi și salata de leurdă. 

Cozonacul 

Aroma de cozonac proaspăt scos din cuptor este, probabil, una dintre cele mai plăcute amintiri ale tuturor în preajma acestei sărbători. Desertul pufos, umplut cu nucă, rahat sau fructe uscate este nelipsit de pe masa festivă de Paște și este un simbol al prosperității.  

Pasca 

Pasca este un preparat foarte asemănător cozonacului, dar cu formă rotundă și cu umplutură din brânză dulce. Simbolizează trupul lui Hristos, este decorată cu cruci din aluat sau alte simboluri creștine, se sfințește în biserică și se servește ca desert. 

Pe lângă preparatele tradiționale, poți include în meniul de Paște și alte mâncăruri, în funcție de preferințele tale si ale celor dragi. Important este ca aceasta să fie bogată și gustoasă, un simbol al bucuriei și al speranței.  

Și, după cum bine știm, cu cât ne strângem împreună mai mulți, cu atât mai mare este distracția. Apartamentele din Pleiades Residence sunt ideale din această perspectivă. Spațiul generos și luminozitatea îți permit să creezi amintiri prețioase alături de cei dragi în propria ta locuință.  

Pregătirea casei și aranjarea mesei 

Printre obiceiurile cel mai des întâlnite se numără curățenia de Paște, care se face cu 2-3 săptămâni înainte de sărbătoare. Această curățare se asociază cu ritualuri mult mai vechi de purificare, care se practicau în preajma sărbătorilor astronomice importante.  

De asemenea, se obișnuiește schimbarea perdelelor, draperiilor, cuverturilor sau covoarelor cu unele noi, mai adecvate pentru primăvară și vară.  

Decorațiunile tematice sunt nelipsite din pregătirea casei pentru Paște. În general, aceste pregătiri se fac în săptămâna de dinainte de Paște, care este dedicată și vopsirii ouălor și pregătirii delicateselor tradiționale. 

Preparate tradiționale de Paște în alte țări ale lumii 

Ouăle roșii, preparatele din miel, cozonacul și pasca se regăsesc în tradițiile multor țări. Dar fiecare țară are propriile interpretări ale preparatelor ritualice pregătite special pentru masa festivă de Paște. 

Iată câteva exemple: 

Austria 

  • Osterlamm: miel pascal fript sau pregătit la cuptor, adesea decorat cu panglici roșii. 
  • Reindling: cozonac cu umplutură de nucă, stafide și rom. 
  • Osterbrot: pâine dulce, cu stafide și migdale. 

Brazilia 

  • Paçoca de Amendoim: desert preparat din alune, zahăr și făină de manioc. 

Bulgaria 

  • Kulich: cozonac glazurat și variat decorat, în formă cilindrică, care este sfințit de preoți la biserică.  
  • Pashka: desert în formă de piramidă, pregătit în majoritatea țărilor slave, preparat din brânză și decorat cu simboluri religioase. 

Danemarca 

  • Påskeøl: o bere specială, mai tare decât sortimentele obișnuite, servită doar de Paște. 

Franța 

  • Gigot d’agneau: friptură de miel la cuptor cu ierburi și legume. 
  • Navarin d’agneau: tocană de miel cu legume de primăvară. 
  • Fougasse: pâine plată cu aromă de flori de portocal. 

Germania 

  • Osterbraten: friptură de miel sau de porc cu sos de ciuperci. 
  • Lammkeule: pulpe de miel la cuptor cu cimbru și rozmarin. 
  • Eierkuchen: clătite dulci, servite cu dulceață sau fructe. 

Grecia 

  • Magiritsa: un fel de ciorbă în care ingredientele principale sunt măruntaiele de miel și verdețurile. 
  • Koulourakia: biscuiți aromați cu vanilie. 
  • Tsoureki: un cozonac dulce, cu aromă de portocale și mastic. 

Italia 

  • Agnello pasquale: miel pascal fript sau la cuptor, adesea aromatizat cu ierburi și usturoi. 
  • Pastiera napoletana: tartă cu umplutură de ricotta, grâu fiert și ouă. 
  • Colomba pasquale: cozonac (panettone) în formă de porumbel, simbol al păcii. 

Mexic 

  • Capirotada: un fel de pâine picantă mexicană umplută cu stafide, scorțișoară, cuișoare și brânză. 

Norvegia 

  • Påskelam: miel pascal fript, cu cartofi și legume. 
  • Påskeegg: ouă vopsite, decorate cu modele tradiționale. 
  • Kringle: cozonac dulce cu diverse arome. 

Olanda 

  • Paaslam: miel fript, cu sos de mentă. 
  • Paaseitjes: ouă vopsite, decorate cu panglici și autocolante. 
  • Gevulde koeken: fursecuri umplute cu marțipan. 

Spania 

  • Cordero asado: miel la cuptor cu cartofi și legume. 
  • Mona de Pascua: cozonac decorat cu ouă fierte și bomboane. 
  • Torrijas: felii de pâine prăjite înmuiate în lapte și ouă, apoi prăjite din nou și servite cu miere sau sirop. 
  • Rosquillas: gogoşi coapte şi prăjite, aromate cu rozmarin, anason sau alte mirodenii, în funcție de zonă. 

Suedia 

  • Påsklam: miel fript, cu sos de smântână și mărar. 
  • Påskägg: ouă vopsite, decorate cu pene și panglici. 
  • Janssons frestelse: preparat din cartofi, ceapă și anșoa. 

 

Pe lângă preparatele tradiționale enumerate mai sus, există o varietate de alte rețete specifice fiecărei țări și regiuni. De asemenea, obiceiurile de Paște pot varia de la o țară la alta, dar esența sărbătorii rămâne aceeași: celebrarea Învierii Domnului și bucuria reîntâlnirii cu cei dragi. 

Dacă ai găsit o sursă suplimentară de inspirație în exemplele noastre, ne bucurăm. Iar pentru că la fel de important ca pregătirile este și spațiul în care au loc toate acestea, te invităm să descoperi apartamentele din Pleiades Residence, concepute așa încât să devină cămine ideale pentru familii. Iar dacă vei găsi printre acestea locuința pe care ți-o dorești, te așteptăm să ne contactezi. 

 

Surse foto: Avalon Estate, Shutterstock 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Pleiades Residence, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.