8 martie 2022

Uzina „1 Mai” – Arc peste timp – Interviu cu Alin Tomozei, președintele Societății Culturale „ATOM” Ploiești

Uzina „1 Mai” a fost una dintre cele mai importante întreprinderi românești. Pleiades Residence și centrul comercial Prahova Value Center reînvie acum această zonă. Cele două proiecte fac parte dintr-un proiect amplu de regenerare urbană. Spațiul fostei uzine „1 Mai” din Ploiești este un loc încărcat de istorie: aici a fost odinioară una dintre cele mai mari fabrici constructoare de utilaje petroliere din lume.

Noi credem că istoria unui loc este extrem de importantă pentru locuitorii acestuia. Din acest motiv, ne propunem să împărtășim cu voi un interviu pe care l-am realizat recent cu domnul Alin Tomozei, președintele Societatății Culturale „ATOM” Ploiești.

Legat emoțional de acest loc, dat fiind faptul că bunicul său a fost directorul fabricii, Alin Tomozei ne povestește câteva detalii despre fosta uzină din Ploiești dar și despre perspectivele dezvoltării unui proiect rezidențial special pentru acest oraș.

Uzina „1 Mai”: unul din cei mai mari producători de utilaj petrolier din Europa Centrală și de Est

Cum era orașul Ploiești și implicit viața ploieștenilor în perioada de glorie a Uzinei „1 Mai”?

Alin Tomozei: Cu o existență ce practic se confundă cu istoria petrolului românesc, „Uzina „1 Mai” este un nume care trezește în continuare emoție pentru o bună parte dintre ploieșteni, pentru că a existat sau există undeva, în sânul unei familii, un membru care a lucrat într-o perioadă sau alta aici, asigurând traiul întregii sale familii.

Ca întotdeauna, fie că vorbim de Ploieștiul vremurilor trecute sau de cel contemporan, oraşul natal e ca şi prima dragoste, rămâne în suflet pentru toată viaţa! Este un oraș cu o istorie grea încercată de cele două războaie mondiale. Aceasta a început cu primele bombe aruncate peste Ploiești în 16 august 1916 dintr-un Zepelin german și distrugerea instalațiilor petrolifere ( la 1 aprilie 1916, în Ploiești existau nu mai puțin de 15 rafinării) în condițiile ofensivei germano-austro-ungare din 19 noiembrie 1916 ( acțiune condusă de colonelul englez, Norton Griffiths), precum și asedierea și ocuparea Ploieștiului de trupele germane timp de doi ani (1916-1918) și se continuă cu bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial ( august 1943 si aprilie 1944), atunci când mii de ploieșteni vor muri, iar infrastructura și sute de case vor dispărea (aproximativ 65% din oraș a fost distrus).

Ca majoritatea orașelor mari din România postdecembristă, comunismul a folosit intensiv arhitectura ca un instrument de control și propagandă, refuzând refacerea clădirilor istorice afectate de război. Planurile de urbanizare/sistematizare emise după 1950 au permis oficialilor locali să construiască nu prin prisma orașului propriu-zis, ci a orașului industrial.

Perioada de glorie a uzinei a coincis cu perioada de transformare urbanistică a orașului Ploiești prin înmulțirea locuințelor urbane pentru muncitorii din fabrici și uzine.

Revenind la Uzina „1 Mai”, continuatoarea fostei societăți interbelice „Concordia”, aceasta va cunoaște o mare dezvoltare cu precădere în anii ’60 și ’70 ai veacului trecut, prin diversificarea si asimilarea de noi produse de utilaj petrolier, realizate fără a se cumpăra licențe străine, bazat doar pe munca de cercetare și proiectare a specialiștilor români dar și prin extinderea terenurilor odată preluate de la fostele rafinării Unirea si Standard.

O astfel de dezvoltare a permis uzinei să devină unul din cei mai mari producători de utilaj petrolier din Europa Centrală și de Est fiind cunoscută și recunoscută peste tot în lume.”

Vă amintiți un moment marcant din acea perioadă? Unul despre care să ne povestiți câteva cuvinte și pe care poate nu îl cunoaște multă lume?

Alin Tomozei: „Aceste momente marcante la care faceți referire sunt sigur cunoscute de generațiile de ploieșteni care mă preced așa că ele pot deveni interesante doar pentru generațiile mult mai tinere care-și propun să redescopere Ploieștiul vremurilor trecute.

În perioada de glorie a Uzinei „1 Mai” Ploiești, atunci când numărul de angajați depășea cifra de 15.000 ( la sfârșitul anilor 1980 ajungându-se la aproximativ 18.500 de angajați), ieșirea/intrarea la cele 3 schimburi genera o aglomerare de oameni nemaiîntâlnită: de la poarta principală și până la platoul din fața gării unde defilau, într-un ritm haotic, mii de muncitori, spre disperarea conducătorilor auto surprinși în zonă.

Faima Uzinei nu putea trece neobservată de autoritățile centrale, mai ales atunci când se primeau vizite oficiale, astfel că Uzina și Ploieștiul deveniseră o țintă predilectă pentru primirea unor importanți oaspeți cum ar fi diplomatul birmanez U Thant secretar general O.N.U., Erich Honecker președintele R.D. Germania, Kim Ir-sen președintele Coreei de Nord, Hua Guofeang, președinte al Partidului Comunist Chinez (șef al statului), Fidel Castro, președintele Cubei, și mulți alții.”

Pleiades Residence & Prahova Value Center – Regenerarea urbană a spațiului fostei uzine „1 Mai”

Obiectivul nostru, prin Prime Kapital, este să dezvoltăm proiecte de regenerare urbană și să reintroducem zone abandonate în circuitului orașului. Cum apreciați faptul că Prahova Value Center și Pleiades Residence vor crea un nou stil de viață pentru Ploiești, un loc în care aceștia vor avea acces la zone verzi și spații comerciale aproape de casă?

Alin Tomozei: „La marile probleme cu care se confruntă majoritatea orașelor, precum intensificarea traficului, poluarea atmosferică, criza acută de locuințe, criza deșeurilor etc, se adaugă reducerea semnificativă,  chiar dramatică, a zonelor verzi, prin transformarea acestora în spații destinate noilor construcții.

Tocmai de aceea este un lucru îmbucurător că dezvoltarea unor astfel de proiecte imobiliare iau în considerare asigurarea unui confort sporit pentru noii locatari prin deschiderea de spații comerciale dar, mai ales, prin asigurarea de zone verzi, o problemă atât de stringentă pentru orașul nostru. Acesta a ajuns la un neverosimil 5 mp de spațiu verde, pe cap de locuitor, desi Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați iar Organizația Mondială a Sănătății un nivel de 50 de metri pătrați pe cap de locuitor.

Cu certitudine, ceea ce contribuie în bună măsură la obținerea unui ansamblu de locuințe frumos și atrăgător, ceea ce dă viață noilor cartiere, sunt tocmai aceste spații verzi.

Referindu-mă strict la suprafața pe care se va construi noul ansamblu de locuințe, cunoscută de zeci de generații ca parte integrantă din fosta Uzina „Concordia”/ Uzina „1 Mai”, există studii antropologice care susțin cu argumente că dispariția în totalitate a elementelor constitutive ale acesteia, fie că ne referim la hale de producție, clădiri administrative etc., este percepută de comunitatea orașului ca o amputare, ca o dispariție tragică a unui lucru moștenit și prețuit deopotrivă.

Recomandarea specialiștilor este de a se încerca păstrarea unui fragment din aceste uzine, o clădire simbol, care să fie ulterior reintegrată / refuncționalizată în noul proiect urban ca o dovadă că orașul postindustrial respectă și nu uită valorile ce au definit-o cândva. O observație care sper să fie luată în considerare la viitoarele transformări urbanistice ce vor implica situri industriale din Ploiești sau alte orașe ale țării.”

Odată create comunități precum Pleiades Residence, cu apartamente noi, spații verzi, dar și multiple facilități, cum credeți că se va schimbă calitatea vieților ploieștenilor care aleg să locuiască într-un astfel de ansamblu rezidențial?

Alin Tomozei: „Traficul și zgomotul urban sunt factori nelipsiți din peisajul marilor orașe și nu oricine se poate adapta la ele, astfel că, atunci când cauți cu orice preț să te bucuri de liniște și deplină relaxare, cel mai probabil un apartament în cadrul unui astfel de ansamblu rezidențial reprezintă cea mai inspirată decizie pe care o poți lua pentru îmbunătățirea calității vieții.”

Cândva, Uzina „1 Mai” a fost mai mult decât un sit industrial. A reprezentat un oraș într-un oraș, având chiar și propria policlinică și creșă. Prin proiectul rezidențial de tip mixed-use, Pleiades Residence împreună cu Prahova Value Center, ne propunem să dezvoltăm o comunitate extinsă pentru locuitorii orașului, așa cum a fost cândva și fabrica din Ploiești.

Punem mare preț pe istorie și pe trecutul locului, motiv pentru care am recondiționat mai multe obiecte ce au aparținut fabricii.

Le-am integrat într-un spațiu modern, în cadrul complexului rezidential Marmura Residence, tocmai din dorința de a le prezenta oamenilor o parte din istoria locului.

Fosta uzină „1 Mai” – tema expoziției permanente din Prahova Value Center

De asemenea, recent, împreună cu Societatea Culturală „ATOM”, am deschis expoziția permanentă despre istoria Uzinei „1 Mai”, în cadrul proiectului Prahova Value Center. Este un eveniment prin care locuitorii orașului Ploiești au șansa de a descoperi informații și imagini prețioase din trecutul orașului, dar cu atât mai mult, pot să descopere părți importante din istoria uneia dintre cele mai mari unități industriale petroliere din lume, așa cum era, la vremea respectivă, Uzina „1 Mai”.

Expoziția se desfășoară pe un spațiu extins, de aproape 200 de metri pătrați și prezintă un număr impresionant de fotografii, încă de la începutul secolului trecut, colecția ziarului uzinei, „Metalurgistul”, medalii, diplome, machete ale unor instalații de foraj dar și alte obiecte din istoria acesteia.

Mulțumim Societății Culturale „ATOM” Ploiești și lui Alin Tomozei (președinte) și Alec Tomozei (vice-președinte) pentru informațiile prețioase împărtășite dar și pentru ajutorul important oferit pentru realizarea expoziției comemorative din cadrul Prahova Value Center, expoziție unică în România.

 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Pleiades Residence, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.