18 septembrie 2023

Echilibrul dintre profesie și viața personală

Păstrarea unui echilibru între profesie și viața personală este esențială pentru sănătatea și starea ta de bine, dar și pentru a celor din jur. Toamna vine cu o serie de provocări „la pachet”, în special pentru familiile cu copii: reluarea cursurilor la grădiniță sau școală, dar și participarea la activitățile suplimentare fac gestionarea timpului mai dificilă. Pentru a reuși să faci față acestui adevărat slalom printre sarcini și activități diverse, este foarte important să te orientezi către un stil de viață eficientizat, în care să ai la îndemână facilitățile necesare în viața de zi cu zi. Astfel, vei economisi timp și efort și vei diminua stresul.  

Tânără mamă lucrând la laptop cu copilul în brațe

Metode utile pentru a păstra echilibrul dintre profesie și viața personală 

Din fericire, există mai multe metode care pot ajuta la menținerea echilibrului dintre profesie și viața personală.  

Iată câteva dintre acestea: 

Planificarea eficientă 

Folosește un calendar sau o aplicație de gestionare a timpului pentru a planifica atât activitățile profesionale, cât și pe cele personale. Alocă anumite intervale de timp pentru fiecare dintre ele și respectă pe cât posibil acest program. 

Setarea limitelor 

Stabilește limite clare între munca de birou și timpul personal. Închide laptopul sau computerul de serviciu la sfârșitul programului și încearcă să nu îți verifici e-mailurile în afara orelor de lucru. 

Comunicare deschisă 

Comunică deschis cu familia sau cei apropiați despre programul tău de lucru și nevoile tale. Înțelegerea din partea lor este esențială pentru a evita conflictele și pentru a putea menține echilibrul dintre profesie și viața personală, dar și armonia în familie.

Crearea unui spațiu de lucru dedicat  

În cazul în care munca ta se desfășoară total sau parțial la domiciliu, amenajează-ți un spațiu de lucru separat de restul locuinței. Astfel, poți delimita mai bine activitățile profesionale de cele personale și vei avea un loc doar al tău, în care să te poți concentra. Spre exemplu, apartamentele cu 2 camere premium din Pleiades Residence îți pot îndeplini cu succes această dorință.  

Amenajare modernă a unui spațiu de lucru acasă

Facilități în apropiere – esențiale pentru echilibrul dintre profesie și viața personală 

Cea mai mare economie de timp și de efort o vei face atunci când îți vei organiza activitățile așa încât să nu ai de parcurs mai mult de 15 minute de acasă până la destinațiile dorite. Așadar, dacă este posibil, alege o locuință aproape de locul de muncă sau de alte locuri importante pe care le frecventezi, astfel încât să reduci timpul petrecut pe traseu. 

Iată câteva aspecte importante din această perspectivă: 

  • Apropierea de servicii. Asigură-te că ai acces la magazine, farmacii, școli, parcuri și alte servicii utile în apropierea locuinței tale, pentru a economisi timpul de deplasare. 
  • Săli de sport. Dacă îți place să faci exerciții fizice, alege o locuință care are săli de sport în apropiere sau zone exterioare în care să poți practica jogging-ul și mișcarea în aer liber în siguranță. Asta te poate ajuta să îți menții sănătatea și să economisești timpul deplasării către o sală de sport. 
  • Parcuri sau zone de recreere. Dacă ai copii sau doar vrei să te relaxezi în aer liber, alege o locuință în apropierea parcurilor sau a zonelor de recreere. 
  • Opțiuni de transport public. Dacă nu deții mașină sau preferi să călătorești cu transportul public, asigură-te că ai acces ușor la stații de autobuz și/sau tren. 

Atunci când am conceput Pleiades Residence, am luat în calcul atât localizarea, cât și crearea unui mediu de viață cât mai eficient pentru persoanele active și cu un program încărcat. Proximitatea centrului comercial Prahova Value Centre, accesul la instituții de învățământ, cabinete medicale și centre pentru sport în imediata apropiere sunt completate de zonele fără acces auto din interiorul ansamblului. Aceste spații îți vor oferi un mediu sigur și sănătos, amenajat peisagistic pentru plimbări, jocuri, socializare și alte activități în aer liber, în deplină siguranță, în imediata apropiere a locuinței tale.  

Managementul stresului și planificarea timpului liber 

Nu uita să îți aloci timp pentru a te relaxa, pentru a face activități care îți plac și pentru a te destinde. Acest lucru te va ajuta să menții un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională, prin evitarea suprasolicitării și a stresului excesiv. Este important, de asemenea, să îți adaptezi strategiile de menținere a echilibrului în funcție de nevoile și preferințele tale personale. Nu există o soluție universală, de aceea este important să testezi mai multe metode, pentru a o găsi pe cea care funcționează cel mai bine pentru tine. 

 

Surse foto: Shutterstock, Pleiades Residence 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Pleiades Residence, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.