13 iulie 2023

Centrala de bloc – eficientă, economică și sigură

Centrala de bloc este considerată în prezent una dintre soluțiile cele mai eficiente pentru ansamblurile de locuințe. Costurile cu încălzirea pe timp de iarnă au ridicat probleme multor persoane în ultimii ani, în contextul inflației și al creșterii prețurilor pentru utilități. Simultan, la nivel mondial se caută soluții pentru combaterea încălzirii globale, care afectează întreaga planetă. Printre măsurile vizate și de oficialii europeni se numără interzicerea instalării centralelor de apartament pe gaze. Însă eliminarea totală a acestui tip de soluție pentru încălzire nu se poate face peste noapte, mai ales în condițiile în care în UE  există circa 65 de milioane de centrale termice individuale montate, potrivit Economica.net. În România, aproximativ 3 milioane de locuințe folosesc în prezent centrale de apartament pentru a beneficia de încălzire și apă caldă menajeră. De aceea, este foarte important ca noile ansambluri de locuințe să fie construite de la bun început luând în calcul soluții mai eficiente, mai economice și cu un impact mai redus asupra mediului înconjurător.  

Concept de încălzire prin centrală de bloc. Calorifer în formă de locuință.

Centrala de bloc – o alternativă net superioară față de centrala de apartament 

Cât de eficientă și de economică este încălzirea de bloc depinde în mare măsură și de calitatea izolației locuinței. Un apartament bine izolat va avea un consum redus de energie pentru încălzire iarna, dar și pentru răcire, pe timp de vară. În consecință, și costurile vor fi mai reduse. Și asta, pentru că pereții și tâmplăria de calitate limitează pierderile și transferul către exterior. Pe de altă parte, și vara va fi mai confortabil: dacă va fi necesară folosirea aerului condiționat, acesta va funcționa pentru un timp mai scurt, răcoarea fiind păstrată în interior un timp mai îndelungat. Pentru Pleiades Residence am ales unul dintre cele mai performante termosisteme pentru izolație, unde materialul de bază este vata minerală bazaltică. 

Montaj vată minerală bazaltică

Centrala de bloc are un grad de poluare mult mai redus față de centrala proprie sau alte soluții de încălzire individuală pe bază de combustibili fosili. Iar comparativ cu sistemul public de termoficare, învechit și deseori defectuos, nu riști să rămâi fără apă caldă sau căldură atunci când ai nevoie de ele. 

Alte avantaje oferite de centrala de bloc 

Principalele avantaje oferite de centrala de bloc față de centrala de apartament sunt: 

  • Costurile de întreținere și service se împart la numărul de apartamente, deci sunt mai reduse. În cazul centralei proprii, doar tu suporți aceste costuri. 
  • Centrala de bloc are o durată de viață lungă, spre deosebire de centrala de apartament, care ar trebui să fie înlocuită o dată la 10-15 ani. 
  • Dacă ești racordat la centrala de bloc, nu trebuie să te ocupi tu în mod direct de reviziile periodice necesare. 
  • Sistemul de recirculare a apei calde din centralele montate în ansamblurile noastre presupune un consum energetic redus. 

Dacă luăm în calcul costurile și grijile suplimentare pe care le presupune montarea și întreținerea unei centrale de apartament, centrala de bloc este incomparabil mai eficientă și mai convenabilă. De aceea am optat pentru această soluție în cazul clădirilor de locuințe din Pleiades Residence.  

Centrală de bloc pe una din clădirile din Pleiades Residence

În plus, apartamentul tău nu va fi expus niciunui risc legat de eventuale scurgeri de gaze sau incidente. De asemenea, spațiul interior va fi mai liber, iar opțiunile de amenajare nu vor fi condiționate de existența țevilor și instalațiilor de gaze. Contorizarea va fi separată pentru fiecare apartament în parte, iar fiecare proprietar va achita exact atât cât consumă.  

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre dotările, facilitățile și utilitățile din ansamblul nostru, contactează-ne! 

 

Surse foto: Shutterstock, Pleiades Residence 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Pleiades Residence, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.