27 martie 2023

Apartamentele din Ploiești. Evoluția orașului

Dezvoltarea urbană a Ploieștiului

Orașul Ploiești a renăscut de multe ori din propria cenușă. Greu încercat de bombardamente și de cutremure în secolul XX, vechiul târgușor cochet a căpătat chipuri diferite de-a lungul vremii.

Perioada de glorie a orașului a fost, fără îndoială, în secolul XIX. Construcția căii ferate care lega Bucureștiul de Transilvania trecând prin Ploiești a contribuit la dezvoltarea comerțului. În 1857 se punea în funcțiune și una dintre primele rafinării de petrol din lume, ceea ce a dus și la creșterea industriei și a locurilor de muncă.

Centrul orașului Ploiești, secolul XIX. Carte poștală veche
Centrul orașului Ploiești, secolul XIX. Carte poștală veche

 

Orașul a prosperat în perioada interbelică, nivelul de trai era ridicat, iar multe familii înstărite investeau în locuințe cu arhitectură deosebită, majoritatea în stil neoromânesc sau modernist, dar nu numai.

Multe clădiri au fost șubrezite în noiembrie 1940, când un cutremur puternic (7,4 grade pe scara Richter) a zguduit zona. Dar cea mai mare parte a clădirilor din patrimoniul arhitectural (cam o treime) a fost distrusă de bombardamente în 1944, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

1900, Vila Max Schapira, distrusă complet de bombardamentele din 1944
Circa 1900, Vila Max Schapira, distrusă complet de bombardamentele din 1944

 

Alte clădiri care păstrau parfumul vremurilor trecute, scăpate de furia războiului, au fost însă demolate ulterior, începând cu 1949, „victime” ale sistematizării comuniste.

Clădiri demolate în cadrul sistematizării Urbane a Centrului Civic. Anii ʹ70. Arhiva Societății Culturale Atom (Facebook)
Clădiri demolate în cadrul sistematizării Urbane a Centrului Civic. Anii ʹ70. Arhiva Societății Culturale Atom (Facebook)

Primele blocuri de apartamente din Ploiești

Construcția clădirilor cu mai multe niveluri a început pe la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX, odată cu dezvoltarea economiei. Primele blocuri din Ploiești aveau 3 etaje și erau construite din cărămidă. În perioada interbelică au fost construite câteva blocuri cu 4 etaje, unele dintre clădiri având chiar și  lift.

Ani mai târziu, după al doilea Război Mondial, pe măsură ce regimul comunist încuraja (de multe ori forțat) migrația de la sat la oraș pentru a aduce forța de muncă necesară în fabrici și uzine, și blocurile s-au înmulțit, iar numărul etajelor a crescut. Blocurile construite în această perioadă au fost prevăzute cu minimum 5 și maximum 11 etaje.

În doar 5 ani (1960-1965), au apărut peste 6.000 de apartamente noi în Ploiești. În următorii 4 ani – încă 8.000. Între 1974 și 1976 au fost construite 12.000 de apartamente noi.

Cutremurul din 4 martie 1977 avea să pună din nou la pământ o parte din construcțiile orașului, afectându-le în mod deosebit pe cele de patrimoniu. Foarte puține au mai rămas în picioare până în ziua de azi.

 

Vilă de la începutul secolului XX, printre puținele care au rezistat până în prezent. Carte poștală veche (1929)
Vilă de la începutul secolului XX, printre puținele care au rezistat până în prezent. Carte poștală veche (1929)

 

Planul de sistematizare a fost pus din nou în mișcare, în scurt timp. Alte peste 30.000 de apartamente au fost construite și date în folosință până în 1986. Apartamentele din Ploiești au fost în prima fază închiriate, cea mai mare parte a acestora fiind mai târziu cumpărate de către chiriași de la ICRAL.

Ploieștiul în anii ʹ80. Carte poștală, Editura Meridiane
Ploieștiul în anii ʹ80. Carte poștală, Editura Meridiane

Construcțiile după Revoluția din 1989

După 1989, a urmat o perioadă de aproximativ 10 ani în care construcțiile au stagnat. Însă și schimbarea regimului a fost una majoră, care a afectat modul de viață al oamenilor, dar mai ales industria și locurile de muncă.

Din păcate, multe blocuri de locuințe construite în perioada 1990 – 2000, deși sunt relativ noi, figurează pe lista imobilelor cu risc seismic. Și asta pentru că structura de rezistență și calitatea construcției nu s-au ridicat la standardele necesare. Cu alte cuvinte, clădirile nu îndeplinesc condițiile actuale de siguranță și eficiență energetică.

Nici cele mai vechi nu se încadrează în normele de siguranță și eficiență. Conform Strategiei integrate de dezvoltare urbană pentru Polul de Creştere PLOIEŞTI 2014–2020, 80% din locuințele din Ploiești „ar trebui să facă cu prioritate obiectul lucrărilor de reabilitare termică și structurală, întrucât concentrează un număr mare de locuințe și persoane, multe fiind expuse riscului seismic (cele construite înainte de 1977), au o eficiență energetică redusă și fațade degradate”.

În ultimii 30 de ani, în Ploiești – ca și în restul lumii – tehnologia a continuat să evolueze, au apărut tipuri noi de afaceri și ocupații, piața a devenit tot mai competitivă, iar toate acestea au condus la necesitatea schimbării modului de locuire.

Cu timpul, importanța infrastructurii necesare zonelor rezidențiale s-a dovedit a fi tot mai mare – traficul de astăzi nu mai seamănă nici pe departe cu cel din perioada comunistă sau interbelică și cu atât mai puțin cu cel din perioada antebelică.

10 mai 1904, Bătaia cu Flori de pe Bulevardul cu Castani, Arhiva Societății Culturale Atom (Facebook)
10 mai 1904, Bătaia cu Flori de pe Bulevardul cu Castani, Arhiva Societății Culturale Atom (Facebook)

 

Pe de altă parte, vechile situri industriale, așa cum era și platforma fostei Uzine 1 Mai, nu-și mai găseau sensul în contextul prezent.

Părăsite și deteriorate, departe de ceea ce fuseseră odinioară, vechile structuri puteau fi doar demolate, iar spațiul – regenerat printr-o investiție curajoasă, care să răspundă nevoilor actuale ale locuitorilor orașului. O provocare pe care Prime Kapital și-a asumat-o, deodată cu promisiunea de a reînvia printr-un concept complex această parte a orașului.

Pleiades Residence & Prahova Value Centre. Randare.
 Pleiades Residence & Prahova Value Centre. Randare.

Pleiades Residence – un cartier al renașterii urbane

Proiectul de amploare dezvoltat de Prime Kapital în zona de sud a Ploieștiului include o investiție substanțială în dezvoltarea infrastructurii, centrul comercial Prahova Value Centre și Ansamblul rezidențial Pleiades Residence.

Apartamentele din cele 7 clădiri rezidențiale sunt destinate să îți ofere o viață nu doar frumoasă, ci și ușoară.  

Locuind aici, vei avea acces rapid la magazine și restaurante, stații de autobuz, grădinițe, școli, cabinete medicale, farmacii, săli de sport – pe scurt, la tot ceea ce îți este necesar în viața de zi cu zi. De altfel, acest mod de locuire ilustrează un întreg concept care câștigă tot mai mult teren în marile aglomerări urbane din întreaga lume, și anume conceptul de „cartier în 15 minute”.

Vei putea trăi liniștit și în siguranță, datorită responsabilității cu care construim clădiri cu rezistență ridicată la cutremure și eficiente energetic.  

Pleiades Residence, Stadiul șantierului în februarie 2023
Pleiades Residence, Stadiul șantierului în februarie 2023

 

Newsletter Prime Kapital

Dacă dorești să fii contactat de reprezentanții Prime Kapital în vederea transmiterii de informații despre proiectul Pleiades Residence, te rugăm să completezi formularul din secțiunea Contact.